2011. augusztus 1., hétfő

Jógával a medence és a csípő egészségéért

Galambpóz (Fotó: Schmidt Janó)

Szeretném még egy kicsit folytatni az ismeretterjesztő bejegyzéseim sorát. Ezúttal a testünknek egy másik fontos területéről, a csípőről, illetve a medencéről szeretnék néány hasznos tudnivalót megosztani Veletek.
A csípő a jóga gyakorlása során minden bizonnyal a leggyakrabban emlegetett és megmozgatott testrészünk. Nem véletlen, hiszen nemcsak fizikai szinten, de lelki síkon is komoly jelentőséggel bír. Ha a csípő aszimmetrikus vagy nem eléggé mobilis, komoly deformitások keletkezhetnek a gerincben vagy a lábakban, amik a szerveinkre is negatív hatással lehetnek, felborítva ezzel a test egyensúlyát. A medence környékén helyezkedik el a szexualitásért felelős energiaközpontunk is, ha párkapcsolatunkban vagy a nemiségünk megélésében elfojtások, problémák vannak, akkor az komolyan gátolhatja a kismedence szerveinek egészséges működését. Amikor hétköznapi értelemben a csípőről beszélünk, igazából a medencét értjük alatta, hisz a csípőcsontok, a csípőízület és a csípőhorpasz izom a medence részeit képezik. Ahhoz, hogy pontosan tudjuk, mit is értünk csípőlazítás, csípőnyitás alatt, és miért kell ennek fontosságot tulajdonítanunk, értenünk kell egy kicsit a medence anatómiáját.


Előző bejegyzésemben a gerincet vettem górcső alá. Most a testünknek egy olyan részével szeretnék kicsit behatóbban foglalkozni, amit akár a gerinccel egy témakörbe is vehetnénk, hisz szorosan összekapcsolódik vele és legalább akkora a jelentősége, mint testünk tartóoszlopának. És ha már tartóoszlopnál tartunk, a medencének éppen azért van óriási jelentősége, mert az emberi test közepét alkotja, egyben a test súlypontját is jelenti, tehát valójában a felsőtest igazi tartópillére, a medence. A gerinc gyakorlatilag a medencén támaszkodik, ami aztán közvetíti a terhelést az alsó végtagokra. Álló helyzetben lévő emberben a medence nem függőlegesen áll, hanem előredöntve, a nők esetében ez kb. 65 fok, a férfiaknál valamivel kevesebb, kb. 60 fok.



A medencecsontok három különböző csontból csontosodnak össze a 16-18. életév környékére. Ezek a csípőcsont, az ülőcsont és a szeméremcsont. Ahol a három csont találkozási pontja van, ott helyezkedik el a csípőizület, itt kapcsolódik a combcsont a medencéhez szalagok, ízesülések és izmok segítségével. A medence felső részén helyezkedik el a csípőcsont, alul-hátul az ülőcsont, és alul-elől a szeméremcsont. Hátul a két medencecsont közé ékelődik a keresztcsont.

Alló helyzetben a csípőízület lejjebb van, mint a keresztcsont és a medence közötti ízület. Az így kialakult boltozatos szerkezet biztosítja, hogy a törzs súlya az alsó végtakokra adódjon át. Érdekesség, hogy az építészeti boltozatokkal ellentétben itt a keresztcsont teteje, felső széle a keskenyebb, míg az alsó a szélesebb. Ez a szerkezet, annak ellenére, hogy a keresztcsont így beeshetne a medence üregébe, biztosítja az egész gerinc számára a rugalmas alátámasztást. A keresztcsont helybenmaradását a roppant erős szalagrendszer biztosítja, ami a medence és a keresztcsont között feszül ki. A medence tehát stabilitást és rugalmas alátámasztást egyaránt biztosít a gerincoszlop számára.

A medence két legjelentősebb izomcsoportja a csípőhorpaszizom és a a combhajlító izomcsoportok. Ezek túlzott lerövidülése (rendszeres nyújtás hiányában) előrehúzza a medencét. A testtartás is megváltozik: a csípő előrebillen és a térd járásban, állásban hajlított. Az előrebillent medence következtében a deréktáji lordózis megnő, azaz a csigolyák összenyomódnak, gyorsabban kopnak és elnyomják az idegeket, amik komoly derék és végtagfájdalommal járhatnak.

A medence két részre osztható, nagymedencére és kismedencére. A kismedence tulajdonképpen a csontos medence üregét jelenti. A kismedence jelentősége elsősorban a nőknél és kiváltképp a szüléskor igen nagy, hiszen átmérői alapvetően meghatározzák a szülés folyamán a magzat elhelyezkedését. A medence üregében létfontosságú szervek és a szaporítószervek helyezkednek el, többek között a húgyhólyag és a végbél, férfiaknál az ondóhólyag és az ondóvezeték, és a húgyhólyag alatt található dülmirigy, ismertebb nevén a prosztata, nőknél pedig a méh, a petefészek, valamint a hüvely.

Láthatjuk tehát, hogy a medence és a csípő helyzete, nemcsak a gerincoszlop és a helyes testtartás szempontjából bír nagy jelentőséggel, de létfontosságú szervek és szaporító szerveink is itt helyezkednek el, nem mindegy hát, hogy milyen állapotban van a medencénk, azon belül a csípőizületünk, a csípő két jelentős izomcsoportja és hogy mennyire jó a kismedence vérallátása.  

Még egy fontos szempontról kell szót ejteni. A test betegségei mindig a lélek állapotát tükrözik. A szexualitással, a megnyílással, a befogadással, a nőiséggel, a nőiség  - de ugyanígy a férfiasság - megélésével kapcsolatos elfojtások, problémák mind-mind a csípő zártságában, rugalmatlanságában, illetve a kismedence szerveinek megbetegedésében tükröződnek vissza. Ha foglalkozunk ezzel a területtel, serkentjük vérellátását és rendszeresen lazítjuk, nyújtjuk az izmokat és a szalagokat a jóga gyakorlatokkal, akkor nagy segítséget adunk lelkünknek is ellazulni, megérteni és átértékelni az ezzel kapcsolatos problémáinkat. A nők nagyon sok feszültséget gyűjtenek erre a területre, ami meggátolja a medence egészséges működését, sok esetben menstruációs zavarokat vagy akár meddőséget okozva. Arról nem is beszélve, hogy a laza csípő és a kismedence illetve a medence körüli izamink rugalmassága a szexuális életünket is izgalmasabb és izgatóbb élményekkel gazdagíthatja.

A rengeteg ülő munka és a mozgásszegény életmód sajnos egyáltalán nem tesz jót medencénk egészségének. Ha tehetjük, amikor csak lehet, próbáljunk törökülésben vagy valamilyen kényelmes keresztezett lábú ülésben ülni. A legkönnyebb csípőlazító póz a pillangóülés, amikor nem tesszük keresztbe a lábunkat, hanem a két talpat összeérintve, lábfejünket a medencénkhez egészen közel húzva ülünk. A medence (szervei) számára legegészségesebb „ülés” a kisterpeszben guggolás, kifelénéző lábfejekkel és térdekkel, talppal a talajon (vagy ha ez nem megy, akkor alátámasztott sarkakkal).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése