2010. december 8., szerda

Kókuszgolyó a'la nyersétel



Akkor ahogy ígértem, a kókuszgolyó receptje ( kb. 15 db):

1 bögre hámozott dió
1 bögre mazsola
2 kávéskanál kakaópor
2 vanlia rúd kikapart belseje, vagy 1 kávéskanál vanília por

Nem feltétlenül szükséges, de nagyon finom ízt ad neki (igaz, ez így már nem teljesen nyersétel):
1 EK szatmári szilvalekvár (cukor nélküli)

A hozzávalókat töltsd az aprítógépbe, és addig aprítsd, amíg gyúrható állaga nem lesz.
Formálj a tenyereddel kis golyókat, majd hempergesd kókuszreszelékbe.
Tedd 15 percre a fagyasztóba, azután tálald.
Nagyon finom és nagyon egészséges! :)

Mi ez a nyersétel dili már megint és miért jó minél több nyers ételt enni? Megpróbálom röviden összefoglalni a lényegét. A szervezetben végbemenő szinte minden folyamathoz szükség van az enzimek munkájára. Az ásványi anyagok, a vitaminok, a hormonok csak enzimek jelenlétében képesek ellátni a feladataikat; az enzimek segítenek szintetizálni, összekötni vagy duplikálni teljes aminosav láncokat. A légzéshez, az alváshoz, az álmodáshoz, az evéshez, a gondolkodáshoz, az emésztéshez, a növekedéshez, a munkához, a szaporodáshoz, a szexuális élethez szükség van az enzimek munkájára. Ma már eredményesen gyógyítanak enzim terápiával számos megbetegedést. Az enzimek a ráksejtek ellenségei, mivel segítenek megakadályozni a metasztázist, vagyis a ráksejtek osztódását és riasztják az immunrendszert a védekezésre.

Az enzimtartalékaink azonban végesek. Fellépő enzimhiányos állapot számos betegség okozója lehet, mint például az allergia, bőrbetegségek, cukorbetegség vagy daganat. De jelentkezhet tipikus öregedési tünetekként is, mint a hízás, emésztési problémák, kedvetlenség és a bőr illetve az izmok rugalmasságának és feszességének elvesztése. A test sajnos nem képes egy idő után annyi enzimet előállítani, amennyire az élettani folyamatokhoz szüksége van, ezért fontos kívülről, az ételekkel pótolni. Az enzimek azonban érzékeny jószágok, 47 C fok fölé hevítve elpuszulnak (sajnos a pasztörizálással is kiírtjuk őket a természetes gyümölcslevekből, amiket palackozva lehet kapni), ezért a legjobb, ha minél több gyümölcsöt és zöldséget nyersen eszünk vagy magunk facsarjuk. Egy 5-10 napos nyersétel diéta során olyan intenzív öntisztulási és öngyógyítási folyamaton megy keresztül a szervezet, amivel a test káros elváltozásait is jelentősen megállíthatjuk, sőt visszafordíthatjuk.

Az enzimek a fiatalság elixírje. Minél több enzimet juttatunk a szervezetünkbe természetes módon, annál tovább tudnak a szerveink és az élattani folyamataink egészségesen és megfelelő intenzitással működni, így lassítható az öregedés folyamata. Ez hát a hosszú (és egészséges ) élet másik a titka a jóga mellett :)

2 megjegyzés:

  1. Hú, végre, már nagyon vártam, köszi:) Kb. pont egy éve kóstoltam nálad és annyival kiegészíteném, hogy amilyen kicsi, olyan energia bomba.

    VálaszTörlés
  2. Szia Orsi! Nagyon finom és gyors recept!! :-)

    Ha esetleg a kakaóport karob porra cseréled, tovább "tuningolhatod" az egészséges mivoltát. A karob nagyon hasonlít a kakaóhoz, de alacsonyabb a zsírtartalma, szegényebb koffeinben és nátriumban, illetve "hiányzik" belőle a glutén, laktóz és koleszterin.

    Szép napot:
    Feri

    VálaszTörlés