2011. február 7., hétfő

Miért ódzkodnak a férfiak a jógától?


Erről beszélgettünk a napokban a barátaimmal, majd kaptam egy nagyon érdekes gondolatmenetet férfi szemszögből. Régóta motoszkál bennem ez a kérdés, és fontosnak tartom, hogy beszéljünk róla, ezért kedves ismerősöm engedélyével megosztom itt a gondolatait, majd az enyémeket is erről a kérdésről :)

"Miért ódzkodnak a férfiak a jógától?
Elsősorban mert olyan nőies dolognak tűnik. Első blikkre. Olyan kecses, puha, hajlékony, lassú mozgás, amely jelzők oly távol állnak a társadalom által megalkotott és belénk nevelt kemény, maszkulin idilltől, hogy már a gondolata is ijesztő. Mit fognak szólni a barátok, ismerősök, szomszédok, no meg az egész város? Másrészt, ott van a szellemisége, amellyel kezdeni kellene valamit, de hát azt se tudjuk honnan induljunk neki. Legyinthetnénk, hogy bonyolult dolog ez nekünk, inkább hagyjuk. Vagy mégsem?

Bátorság szükséges ahhoz, hogy mi férfiak a nőies oldalunkat is elfogadva jógára adjuk a fejünket. Mert hogy minden embernek van férfi és női oldala, ez bizonyított tény. Ha mi férfiak meg tudjuk engedni magunknak azt a luxust, hogy egy kicsit a feminin részünket is megéljük, akkor nem lesz ciki nők gyűrűjében olyan pózokat gyakorolni, amelyről való igaz nem az akcióhősök jutnak az eszünkbe. Ellenben olyan mozgáskultúrát van lehetőségünk megtapasztalni, amely a test minden területét úgy képes kondícionálni, ahogy kevés sport teszi. Mindkét nemi oldal megfelelő megélése vezet egyensúlyi állapothoz. Ehhez a jóga nagyban tud segíteni.

A puszta mozgáson kívül a spirituális élményhez időre és őszinteségre van szükség. Önmagunkhoz. Nem játszhatunk szerepet. Nem működik. Az elcsendesedés, a lassan koreografált mozgás és speciális légzéstechnika ijesztően hathat a szervezetünkre. Az érzések egyszer csak életre kelnek. Nincs hangos zene, tévé, nincs beszélgetés amellyel elterelhetnénk, elnyomhatnánk őket. Szembesülünk velük. És ez akár jógával, vagy jóga nélkül természetesen fájdalmas lehet, időközönként még elviselhetetlennek is tűnhet. Nőknek ez is könnyebben megy, nekünk férfiaknak, kevesek kivételével, egy kicsit meg kell halni, hogy érzéseinket felszínre engedjük. És ez megint nem az a minta, amit megtanultunk gyerekkorunkban.

A lényeg, hogy merünk-e fittyet hányni a véleményekre, merünk-e önmagunk lenni. Bátorság kell hozzá, de megéri. Mert őszintén könnyebb az élet. És mert hiteles követendő férfi minták nagyon hiányoznak világunkból. Manapság ilyenből kevés van. Most akkor hagyjuk? "
Eddig az idézet.

Érdekes, hogy eredendően a jógát őshazájában csak férfiak gyakorolták, de a hosszú úton, amin eljutott nyugatra valahogyan „elnőiesedett”. Talán a mozgás és a fitness trendek hirtelen és elképesztő gyorsaságú térhódításának köszönhetően, amely folyamatban a jóga is egy trendi mozgásformaként kezdte amerikai térhódítását….Ebben az evolúciós folyamatban elsősorban a nők körében nőtte ki magát és vált olyan népszerűvé, hogy ma már kevés olyan fitness központ van, ahol nem tartanak jóga órákat és az elmúlt pár évben rengeteg jóga stúdió nyílt. Épp a közelmúltban olvastam egy meglepően hosszú cikket a The New York Times internetes oldalán, ami arról szólt, hogy Amerikában ma is mennyire megoszlanak a vélemények arról, hogy a jógát miként kellene gyakorolni: pusztán a fizikai hatásait kihasználva a mozgásra fókuszálva, vagy a spirituális tanításokat szem előtt tartva, a jóga filozófiájának megismerését is a gyakorlás részévé téve, egészen a másik végletig, ahol a jóga gyakorlás meditációról, légzőgyakorlatokról, speciális táplálkozásról és hát végeredményben egy életstílusról szól…. Mert ma már annyian és annyiféleképpen tanítják...

Visszatérve az eredeti kérdésre, hogy vajon nőies-e a jóga, azt kell mondjam, hogy valóban körbelengi a jógát egy ilyen jellegű előítélet, valószínűleg részben azért, mert akárcsak nálunk, és jellemzően a nyugati országokban a jógát nagyobb százalékban tanítják női oktatók, és valószínűleg azért is, mert főleg női magazinok írnak róla, akkor is fókuszálva a lelki hatásaira, a befelé figyelésre és a gyakorlás által önmagunk jobb megismerésére. Na igen, ez első pillantásra valóban nem tűnik nagyon férfias dolognak, hisz lelkizni, úgy tanították, nem férfias. De vajon hogyan lehet őszintén élni akkor, ha nem ismerjük önmagunkat és ha nem törekszünk arra, hogy megismerjük azoknak az embereknek az érzéseit, gondolatait, akik a közelünkben élnek. Hát befelé fordulás és némi önvizsgálat nélkül aligha.

Régóta szeretném eloszlatni azt a tévhitet, hogy a jóga nőies. Aki jár az óráimra, jól tudja, mennyi izom munkát, koncentrációt és kihívást rejt magában egy-egy pozíció kivitelezése. Hogy sokszor keményebben megdolgoztatjuk a testet és az izmokat, mint amikor az ember gyúrni megy. Kitartani egy pózt percekig nemcsak a testet, de a kitartást és a türelmet is rendesen próbára teszi. Így alakít aztán szinte észrevétlenül és tanít meg szembenézni a kihívásokkal, amik nap, mint nap így, vagy úgy cselekvésre késztetnek. Nem kell feltétlenül lelkizni az órákon. Egy-egy gondolat, ha elhangzik persze elindíthatja a saját gondolatainkat egy témában, de a jóga pozíciók közben az izmok munkájának tudatosítása, a test és az elme uralásának gyakorlása épp elég feladatot ad. A férfi izomzat eredendően kötöttebb, mint a női. A férfiak általában több időt és energiát fordítanak izmaik erősítésére, mint nyújtására. Ennek eredményeképpen még merevebbé válnak, ami az idők folyamán gerinc deformitásokhoz, derékfájáshoz, az inak rövidüléséhez, az ízületek merevségéhez és kopásához és az izmok rugalmatlanságának elvesztéséhez vezet, ami nagyban növeli a balesetek esélyét is. Ezek tények, és ezek a fizikai aspektusok.

Magyarország sajnálatos módon élen jár az emésztőszervi és a szív-és érrendszeri megbetegedésekben, és különösen a férfiak között magas ez az arány. Ebben a kérdésben leggyakrabban a helytelen táplálkozást tesszük felelőssé és ebben valóban sok igazság is van. Ugyanakkor, ha egyetértünk abban, hogy a betegségek nagyrészt lelki problémákból fakadnak, akkor bizony a férfiak számára - saját érdekükben - ugyanolyan fontos lenne a szorongásaikkal, a félelmeikkel, a dühükkel, a veszteségeikkel - önmagukkal -szembenézniük, mint a nőknek. Ezeket a megbetegedéseket ugyanis gyakran okozzák elnyomott érzelmek, ki nem beszélt veszteségek, félelmek, szorongások, amiket jó mélyre eltemetnek magukban, csak mert úgy tartják nem férfias dolog sírni vagy érzelmekről beszélni. Ma, a 21. századi civilizált, fejlett társadalmi létben az ellenség - amivel mindig is férfi dolog volt megküzdeni - más ruhában jár. Feldolgozatlan, elnyomott érzelmek álarcában jár ma az ellenség, amikkel talán hasznosabb és férfiasabb lenne szembe nézni, mint megfutamodni előlük, alkoholba, utazásba, munkába menekülni. És itt vissza is kanyarodnék kedves vendég bloggerem soraihoz, miszerint önmagunkkal szembenézni bátorságra van szükség. Márpedig bátornak lenni férfi dolog... Nos akkor valójában nőies vagy férfias dolog a jóga...?

Eddig a gondolatmenet, ami már nagyon régóta kikívánkozott belőlem.
Ugyanakkor ez az egész kérdés mindössze 6 szóban összefoglalható: a jóga hasznos, mert egészségesen tart.
És ki szeret beteg lenni?
Ennyi:)



3 megjegyzés:

  1. Sosem felejtem el, amikor a szuperszinten atletizáló, kockahasú bátyámnak mutattam olyan gyarkorlatot, amihez a has izmaira felettéb szükség volt. Hááát... elcsodálkozott, na :)

    VálaszTörlés
  2. Én ezt nem értem.

    Miért ódzkodnak a férfiak a jógától? Ez olyan mintha azt mondanánk kerek szemekkel csodálkozva, hogy miért ódzkodnak a nők főzéstől, varrástól stb.
    Az 50-es évekig a világon csak férfiak gyakorolták a jógát, amikor Iyengar megismertette Menuhin mesterrel a jógát akkor kezdett a nyugati világba elterjedni.

    Itt valami nagyon félre lett értelmezve vagy a nyugati világ férfi embere teljesen máshogy van bekötve mint a keleti EMBER.

    A mai napig nem értem, hogy miért vonz annyi nőt nyugaton a jóga csak sejtéseim vannak. Talán a nők valami Aerobicpótléknak gondolják - a többség a tömeg -
    Azt, hogy a férfiakat miért nem vonza itt, na azt se értem.

    kb 60 év alatt hogy el tud több ezer év tapasztalata fajulni, mert a jóga ami itt és most rendelkezésre áll az felületes nem elég mély.

    Nem mindenkinek való.

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok! Én azért nem jógázom, mert már így is négy különböző sportot csinálok és nincs időm egy új hobbira. Szerinten jógás körökben is büszkén felvállalhatom ezt a videómat, 37 évesen elég büszke vagyok rá: https://m.youtube.com/watch?t=3s&v=MSbaWGJJ3m4

    VálaszTörlés