2012. március 26., hétfő

Tavaszi tisztítás könnyedén 2. rész


Ahogy ígértem, folytatom a témát néhány hasznos, gyakorlati tanáccsal. De mielőtt hozzáfognék, még egy általános gondolat a méregtelenítéssel kapcsolatban. Az előző részben említettem orvos barátomat, aki szerint a méregtelenítés szükségtelen. Bizonyos tekintetben egyet is értek vele, hiszen ha a test jól működik, valóban nincs rá szükség. De hogy a végén mindenkinek igaza legyen, fordítsunk egyet a nézőpontunkon, az ugyanis nagyon gyakran segít megoldani a megoldhatatlannak tűnő problémákat is. Tekintsünk inkább a kérdésre egy másik szemszögből, egy pozitívabb megközelítésből, és nevezzük a test és a lélek tisztításának a tavaszi nagytakarítást. A méregtelenítés nem egy szép szó, inkább negatív a csengése, nem sok pozitív gondolattársítás kapcsolódik hozzá. Kemény és agresszív szó, amiről a mérgek jutnak az eszünkbe és az, hogy mennyi szenvedéssel jár megszabadulni tőlük, mindenféle rossz ízű löttyel, koplalással, éhezéssel, önmegtartóztatással.

Miért nem mondjuk helyette inkább azt, hogy  tisztítsuk meg magunkat azoktól a dolgoktól, amikre nincs szükségünk. Ahogy a lakást és a ruhát is rendszeresen kitakarítjuk, ugyanúgy a testre is ráfér idénként egy alapos tisztítás. A tiszta szó jó illatú, puha tapintású, olyan állapot, amit mindenki szeret maga körül. Teremtsük meg hát ezt az állapotot belül is, erőszak és rossz érzések nélkül.

Amikor tisztulásról beszélünk, nem elegendő csak a testtel foglalkozni, hanem a nagytakarítást, az érzelmeink, a tudatunk szintjén is el kell végezni, a kettő együtt tud igazi eredményt hozni. A lelki lerakódások, elfojtott, ki nem mondott érzelmek energia blokkokat hoznak létre a testben. A rosszkedvű, stresszes, komor, boldogtalan ember általában hajlott háttal, összegörnyedve jár, ami elégtelen légzéshez vezet. Ha a szerveink nem kapnak elegendő mennyiségű oxigént a légzésen keresztül, akkor nem tudnak megfelelően működni. Ezek a blokkok aztán megakadályozzák a „prana” vagy „chi”, vagyis az életenergia áramlását a testben. Az energia és oxigénhiányos állapot pedig már okozhatja a salakanyagok lerakódását, ha a kiválasztó és az emésztő szerveink nem megfelelően működnek. Ezért van szükség időről-időre, de főként tavasszal, amikor a szervezetünk a legkönnyebben tud tisztító üzemmódra kapcsolni, egy alaposabb tisztító kúrát elvégezni. De a fizikai kúra csak félig lesz sikeres, ha közben a lelkünkben ott maradnak a zavarokat okozó érzelmek. A lélek tisztítására a legjobb módszer a jóga, a relaxáció és a meditáció.

Nézzünk akkor néhány egyszerű tippet a test tisztítására.

Kezdjük mindjárt a felkelésnél. A több ezer éves keleti, ajurvédikus gyógyítók napi rutinként (tehát egész évben, minden napra – megelőzésként – használnak tisztító módszereket. Ezek közül a legegyszerűbb, mindenki számára könnyen elvégezhetők a következők:

-          ébredés után közvetlenül igyunk meg egy pohár langyos, tiszta (szénsavmentes!) vizet, esetleg egy kevés frissen facsart citrom levével ízesítve. A meleg folyadék segít beindítani a belek működését, hogy a reggeli székelést minél hamarabb és minél könnyebben el tudjuk végezni


-          ezután, szezám vagy oliva olajjal öblögessük át jól a szánkat, majd köpjük ki az olajat a wc-be. Ezt tilos lenyelni, tele van az éjszaka folyamán kicsapódott és a nyelvünkre lerakódott toxinokkal. Az olaj a nyálkahártyán keresztül segíti a méregtelenítést, az öblögetéssel pedig feloldjuk a nyelvre lerakódott lepedéket, amit ezután nyelvkaparóval szépen le tudunk kaparni. Érdemes megfigyelni, hogy mennyire lepedékes a nyelvünk. Ha a nyelv hátulján vastagabb fehér réteget látunk, akkor az a vékonybélben lévő lerakódásokat jelzi. Akkor jó a beleink állapota, ha a nyelvünkön csak egy vékony fehér réteg látszik.


-          a nyelvkaparás után lehet fogat mosni és ezzel készen is vagyunk. A szánk megfelelő tisztításával és az olajos öblögetéssel máris komolyan megkezdtük a tisztítást. Eddig nem tűnik nagyon bonyolultnak és megerőltetőnek, igaz?


Amikor tisztítjuk a testünket, két fő területre koncentrálunk, amellett persze, hogy alapvetően az egész testünkkel ( a lelkünket is beleértve) kell foglalkoznunk. Ez a két terület: az emésztőrendszer és a kiválasztó rendszer. A cél ilyenkor az, hogy az ezekért a folyamatokért felelős szerveink munkáját egy időre megkönnyítsük, hogy a lerakódások távozni tudjanak, ne terhelődjenek tovább, ezt követően pedig energetizálódjanak, feltöltődjenek. Ezért fontos az, hogy a tisztító kúra alatt olyan dolgokat együnk és igyunk, amik ezt a célt szolgálják. Tehát minél könnyebben emészthető, és ezeknek a szerveknek a működését segítő, serkentő hatásúak legyenek.

Vagyis:

-          fogyasszunk nagyon sok folyadékot, lehetőleg minimum 3 litert naponta, hogy legyen, ami kiviszi a lerakódásokat. Az elfogyasztott folyadék mennyiségének legalább 50%-a tiszta víz legyen.

-          kerüljük a zsíros ételeket, a cukrot, a tejtermékeket, a pékárut, az alkoholt és a kávét

-          együnk sok zöldséget, ha lehet nyersen, mert a rostban gazdag táplálkozás segíti a belek tisztulását – a 4-5 napig tartó nyersétel diétával éhezés nélkül hatékonyan tudunk tisztulni, mindamellett rengeteg vitamint és enzimet viszünk be a testünkbe


-          együnk min. 3 db almát délelőtt, pucolva, hogy könnyebben emészthető legyen, tisztítja a beleket


-          együnk naponta 1-2 gerezd nyers fokhagymát, és petrezselymet, vértisztító hatásuk van


Csodálatos gyógynövényeink vannak, amiket ritkán említünk, pedig nagyon hatékonyan gyógyítanak.

A test tisztításakor nemcsak a beleket kell megtisztítani, hanem a kiválasztó szervek és a nyirokkeringés működését is segíteni kell.



-          a máj munkájának a támogatásában a keserű ízű ételek és italok segítenek: grapefruit, keserű ízű saláták, pl. rukkola, illetve gyermekláncfűből  gyógytea

-          a vese működését a sok folyadék segíti, a gyógynövények közül a bodza virág tea és a tejoltó galaj, ami a nyirokrendszert  és a mirigyeinket is rendben tartja
A test tisztítása egyáltalán nem egy bonyolult folyamat, amitől tartani kellene. Ha valaki először fog bele tisztító kúrába, javaslom, hogy kezdje egy egyszerűbb és szelídebb módjával, pl. tartason hetente egy gyümölcs napot vagy egy nyers napot, amikor nem eszik mást, csak nyers gyümölcsöt, zöldséget, hidegen sajtolt olajjal, fűszerekkel és olajos magokat. Ha már ez könnyen megy, akkor meg lehet próbálni az egy napot kitolni 2-3-4-5 napra, ameddig jól esik. A lényeg, hogy a kúra alatt semmilyen párolt, főtt, sült és állati eredetű ételt ne együnk.  Ha tavasszal és ősszel tartunk egy ilyen kúrát, gyógyteákkal, könnyű mozgással, jógával és szaunázással kiegészítve, és egész évben végezzük a reggeli ayurvédikus tisztítást, akkor máris rengeteget tettünk az egészségünk megőrzése érdekében, anélkül hogy ez különösebb szenvedéssel járt volna. Mert igazi eredményt mindig csak azok a módszerek hoznak, amiket erőszak mentesen, jókedvűen tudunk csinálni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése