2011. április 14., csütörtök

Az "isteni járóbot"


...avagy, jógával a gerinc EGÉSZségéért
(az alábbi cikket a Fittinfó márciusi számába írtam, most megosztom itt Veletek is)
A jógában a gerincoszlopot gyakran illetik a brahma danda elnevezéssel, ami szabadfordításban „isteni járóbotot” jelent. Ez jól illusztrálja, hogy milyen jelentőséget tulajdonítottak már évezredekkel ezelőtt is testünk tartóoszlopának. Ma már az orvostudomány is egyetért – helyesen - abban, hogy a gerinc egészsége dominánsan befolyásolja az egész test egészségét.

A jógik közül sokan az öregedés mértékét a gerinc rugalmasságában mérik. Gyermekkorunkban hajlékonyak és rugalmasak vagyuk, majd az életünk folyamán minket érő rengeteg stresszhatás merevvé teszik az izmokat és csökken az energia szintünk. A gravitáció hatására az évek során a gerinc „összemegy” és a mozgáshiányos életmód, a sérülések és a keringés lelassulása miatt merevvé válik, aminek következtében az életminőség és a mozgásképesség később jelentősen csökken.

Testünk tartóoszlopa a gerinc
A gerincoszlop testünk csontos vázának központi része, a test tengelyét adja, ebben futnak a mozgás-szervrendszert irányító idegpályák, a gerincvelőből futnak ki az idegek. Azóta, hogy az ember felegyenesedett, a gerinc szinte mindig és teljes hosszában függőlegesen áll, amihez felépítése is alkalmazkodik. A felegyenesedés nem jelent egyben egyenes vonalat is, hiszen az egészséges gerincen jellemző görbületek figyelhetők meg. A gerincre nehezedő folyamatos gravitációs erő folyamatos terhelést jelent a gerincoszlop számára. A gerinc problémák túlnyomó része erre a sajátos helyzetre és a helytelen testtartás következtében kialakuló gerinc deformitásokra vezethető vissza.
Gerincünknek többféle funkciót kell ellátnia a megfelelő működséhez. Elsősorban stabilnak és mobilisnak kell lennie egyszerre. Stabilitása, rigiditása kiemelten fontos, hiszen alapját képezi a felegyenesedett testhelyzetnek, tartja a fejet, védenie kell a gerincvelőt és biztos eredési és tapadási felületet kell adnia a test különböző izmainak, hogy azok szabadon mozgathassák a fejet és a végtagokat. Azonban abban a pillanatban, ahogy  megváltozik a testhelyzet, a fej helyzete is változna, ha a gerinc nem lenne egyben rugalmas és mobilis is. Az idegrendszer folyamatosan arra törekszik, hogy a fej helyzetét egyensúlyban tartsa. Ehhez rendkívül bonyolultan koordinált és harmonikus, egymáshoz képest gyakran teljesen ellentétes irányú mozgásoknak kell megvalósulniuk az egyes gerinc szakaszokon. A gerinc rugalmasan kell hogy alátámassza a fejet, hogy a központi idegrendszer védje a mechanikai erőhatásoktól amik a testet érik például járás közben vagy futáskor. Erre szolgálnak a gerinc görbületei. A gerinc egyéb funkcióihoz tartozik, hogy támasztja a belső szerveket, izmok és különböző szalagok eredési és tapadási helyéül szolgál.
A gerinc legfontosabb részei a csigolyák. 33-35 csigolya alkotja, melyekből csak az első 24 valódi csigolya, a többi nagymértékben módosult (7 nyaki, 12 háti, 5 ágyéki, 5 keresztcsonti és 4-6 farokcsigolya). A csigolyák között a folytonos összeköttetést a porckorongok és a gerinc szalagjai alkotják. A porckorongok a csigolyatestek között elhelyezkedő több milliméter vastag kollagén-rostos porclemezek. Belső szöveti szerkezete koncentrikus körökbe rendezett - itt kollagén rostos és porcsejtekből álló gyűrűk váltogatják egymást. Mivel e porckorong jóval puhább, mint a szomszédos csigolyatest, extrém nyomás, megterhelés hatására deformálódik, kinyomódik.  Porckorong sérvnél ezek a gyűrűk szakadnak el, aminek hatására a belső mag kitüremkedik, rosszabb esetben ez nyomja a gerincvelőből kilépő idegeket, ami a végtagokba kisugárzó fájdalmat okozza.
A gerinc leggyakoribb deformitásait (gerincferdülés, púpos hát, derék problémák) a túl sok ülés és a hanyag tartás okozzák. A mozgásszegény életmód, az ülő munka a gerincet tartó izmok elgyengüléséhez vezetnek, aminek nemcsak a hátfájás és a gerincproblémák, hanem számos más szervi megbetegedés is a következményei lehetnek. A púpos hát és az előreesett vállak következtében behorpad a mellkas, felületessé válik a légzés, és nemcsak a tüdő nem kap elegendő oxigént, de a belső szervek sem jutnak így megfelelő mennyiségű oxigéndús vérhez. Ez általában a szervek alulműködéséhez, fáradtsághoz, és előbb-utóbb szervi elváltozáskhoz vezet. Testünk nagyon bonyolult szerkezet, amiben minden-mindennel összefügg. Sokszor nem is gondoljuk, hogy bár a kisujjunk fáj, az okot a májunkban vagy a tüdőnkben kell keresni. Mivel a gerincoszlop egészsége jelentősen meghatározza testünk egészének egészségét, az egyik legfontosabb dolog a gerincünket ápolni és rugalmasan tartani.
A gerincoszlop egészségének megőrzése érdekében 3 fontos dolgot javasolt rendszeresen végezni:
  1. ahhoz, hogy a gerincoszlopot egyenesen tudjuk tartani, a vállaink ne essenek előre és derekunk ne fájduljon meg, a gerincet és a medencét megfelelően tartó izmokat (hátizmok és hasizmok) edzeni, erősíteni kell
  2. a gravitáció hatására nap végére a csigolyák egymásra csúsznak, helytelen testtartás következtében akár oldalirányba is elmozdulhatnak, ezért nagyon fontos rendszeresen megnyújtani a gerincoszlopot, hogy megszűnjön ez a csigolyákra és a porcokra nehezedő nyomás, tér keletkezzen a csigolyák és az idegek között és folyadék áramolhasson a porckorongokba, ami rugalmasan tartja a szöveteket
  3. a hátrahajló gyakorlatok rugalmasan tartják és felfrissítik a gerincet, kinyitják a mellkast, aminek hatására friss, oxigéndús levegő áramlik a tüdő teljes térfogatába, és edzik a bordaközi izmokat (amik a hanyag testtartás miatt gyakran elgyengülnek)
Gerincdeformitások nem csak a hanyagtartásból alakulhatnak ki, vannak különböző csigolyákat érintő betegségek miatt kialakult deformitások, és léteznek veleszületett vagy fejlődési rendellenességek miatt kialakult problémák is. Ami a jógával kapcsolatban mindenképpen megjegyzendő, hogy számos esetben bebizonyosodott, hogy olyan állapotú embereken is javulás mutatkozott, akik olyan gerincproblémával kűzdöttek, amit az orvosok az izomerővel nem korrigálható csoportba sorolnak. Ez többek között annak köszönhető, hogy a jóga komplex rendszeréből adódóan nem csak az izmok állapotára van hatással, hanem az idegrendszer állapotát is jelentősen befolyásolja.

Erről is írok nemsokára egy bejegyzést, nagyon érdekes és fontos téma a vegetatív idegrendszer működése és a jóga idegrendszerre gyakorolt jótékony hatása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése