2010. október 23., szombat

Hogyan lehet fogyni a jógával?

A napokban tették fel nekem ezt a kérdést, és szokás szerint nem tudtam egyszerűen és röviden válaszolni. Mivel az ember is és a jóga is egy igen komplex rendszer, úgy éreztem, a kérdés megválaszolásához ennek megfelelően kell hozzáállnom.
A testet ugyanis nem lehet különválasztani a lélektől.
Nincs egyik a másik nélkül - ahogy nincs fény árnyék nélkül sem úgy nincs test a lélek nélkül sem.
Mindig rácsodálkozom a magyar nyelv szépségére: EGÉSZség – egész akkor van, ha a test- a lélek- a szellem egésze harmóniában van.
A lélek betegségeitől lesz beteg a test. A hízás okai is a lélekben gyökereznek, és így nem is lehet pusztán a nemevéssel változtatni rajta.
A fogyókúrát úgy kell elképzelnünk, mintha lenyírnánk a gazt a kertünkben arra számítva, hogy soha többet nem nő már ki.
Ha meg akarunk szabadulni a gaztól, gyökerestül kell kitépnünk.
Ezért nem lehet a fogyást pusztán a nemevéssel elérni.
Mert a hízás gyökere a szeretlenségben és az elengedés képességének hiányában keresendő.
Ha nem szeretem magam, nem tudom a világot sem szeretni, és a lelkem sérüléseit a világtól és saját magamtól is puha zsírpárnákkal védem.
Nagy evős időszakok után, mint amilyen a Karácsony is, az emberek böjtbe vagy fogyókúrába kezdenek. Ám ez az időszak nemcsak az evés szempontjából lehet megterhelő. A családjárás és a sok utazás mellett ez lelkileg is egy nagyon intenzív ideje az életünknek.
Arra pedig ritkán gondolunk, hogy az ilyenkor ránk törő sajnos igenis jelenlévő negatív érzések (idegeskedés, kapkodás, magány, szeretlenség, családi konfliktusok kezelése,stb) hány plusz kilót jelentenek, amit semmilyen nemevős fogyókúrával nem lehet leadni.
A karcsúsodást belülről kezdeni, önmagunk szeretetével.
A legnagyobb áldozatokra az ember akkor képes, amikor szerelmes.
Szerelemből bármit megteszünk.
Önmagunkat is szerelemmel kell szeretni ahhoz, hogy a világot szeretni tudjuk és ne építsünk magunk köré felesleges védőpárnákat. 
Szembenézni önmagunkkal nagyon nehéz, kemény munka, komoly áldozatokkal jár.
Szerelemből az ember nagyon sok áldozatra képes, így a saját lelki fogyókúrájára is. Mert eredményt csak azzal a szándékkal lehet elérni, ami őszinte, mély, belső késztetésből fakad.
A másik fontos dolog az elengedés.
A jóga gyakrolatokon keresztül edzi a test a lelket. A nyújtó pozíciókban az ellazulást, a befeszült, megrövidült izmokból a feszültség elengedését gyakoroljuk és érjük el.
Az ellazítás aztán lelki síkon is segít elengedni a feszültségeket, a berögzött rossz tulajdonságainkat,
azokat a dolgokat, amikhez görcsösen ragaszkadunk, és amik miatt az életünk gyakran megtorpan vagy téves irányba halad.
A jóga szabadságot ad. A testnek és a léleknek is.
A testi-lelki feszültség felszabadításával a testben zajló folyamatok (vérketingés, anyagcsere, emésztés) is felgyorsulnak, akadálymentessé válnak. Ha az anyagcserénk megfelelően működik, nem jelenthet gondot ha Karácsonykor picit többet eszünk, nem rakódnak le zsírpárnák. 
És ha mindehhez rendben vagyunk önmagunkkal, akkor biztosan sosem kell plusz kilókkal küszködni.
A külső szerek önmagukban nem jelentenek megoldást. Hinni kell magunkban és megtörténik a csoda.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése